Állatkínzás bűntette ügyében hozott ítéletet a bíróság

Az Esztergomi Járásbíróság állatkínzás bűntette miatt indult ügyben, büntetővégzésében döntött azzal a férfivel szemben, aki az egyik kutyájáról nem gondoskodott megfelelően.

A bíróság a vádlottal szemben 6 hónap, végrehajtásában 1 év 6 hónapra felfüggesztett börtönbüntetést, valamint 225.000 forint pénzbüntetést szabott ki, azonban az indítványtól eltérően a vádlott pártfogó felügyeletét nem rendelte el, ami miatt az ügyészség az ügyben tárgyalás tartását kérte.

Az ügyészség kérelme alapján a bíróság előkészítő ülést tartott, melyen a vádlottat 6 hónap, végrehajtásában 1 év 6 hónapra felfüggesztett börtönbüntetésre, 225.000 forint pénzbüntetésre ítélte, továbbá a próbaidő tartamára elrendelte a pártfogó felügyeletét. Az ítélet jogerős.

A megállapított tényállás szerint a férfi tokodi lakóhelyén három kutyát tartott, ezeket egyszerre etette. A két nagyobb, domináns eb nem engedte ételhez jutni a legkisebbet, aki emiatt kórosan lesoványodott. Az állat elegendő ivóvízhez sem jutott, a vizes betonfalat nyalogatta, hogy szomjúságát enyhítse. 2023. január 24-én súlyosan dehidratált és az éhezéstől senyves állapotba került, mely alkalmas volt maradandó egészségkárosodás okozására, illetve arra, hogy az állat rövid időn belül elpusztuljon. A vádlott észlelte, hogy a kutya nem jut megfelelő élelemhez és ivóvízhez, ez ellen azonban semmit nem tett, magatartása az ebnek folyamatos és különös szenvedést okozott. 

Tatabánya, 2024. január 12.