Letartóztatta a bíróság a bombafenyegetés gyanúsítottját

A Tatabányai Járásbíróság nyomozási bírája a 2023. március 9. napján tartott ülésen, közveszéllyel fenyegetés bűntette miatt indult ügyben, 1 hónapra elrendelte a gyanúsított letartóztatását. A férfivel szemben eljárás van folyamatban közveszélyokozás és közveszéllyel fenyegetés bűntette ügyében, ezért a bűnismétlés veszélye miatt a letartóztatás indokolt. A végzés nem végleges, mivel a gyanúsított és a védője fellebbezést jelentett be.

Az indítvány szerint a férfi 2023. március 6-án este mobiltelefonról felhívta a 112-es segélyhívót, és a diszpécserrel azt a valótlan tényt közölte, hogy a tatabányai lakótömbben három bombát helyezett el.

A bejelentés alapján a Tevékenységirányító Központ a 33 lakásos lépcsőház vonatkozásában bombakutatást rendelt el, emiatt 53 embernek mintegy másfél órára el kellett hagynia a lakását. Az érintettek között hat kiskorú és három mozgásában korlátozott felnőttkorú volt. Az épület átvizsgálása során robbanóanyag vagy robbanószer nem volt a lépcsőházban.

A gyanúsított vallomása szerint a cselekményt azért követte el, mert a munkáltatója által a részére biztosított lakás állapotával elégedetlen volt, és tudomással bírt róla, hogy a bombafenyegetéssel érintett lépcsőházban munkáltatója szintén rendelkezik lakással, ami az igényeinek megfelelt volna, azonban az oda való átköltözéséhez tudomása szerint az ott lakó személyek nem járultak hozzá, így az elmaradt, amely miatt elégtételt kívánt venni.