Kábítószer birtoklásának bűntette ügyében hozott ítéletet a bíróság

A Tatabányai Törvényszék a 2023. március 9. napján tartott, nyilvános tárgyaláson, különösen jelentős mennyiségű kábítószer birtoklásának bűntette miatt indult ügyben hozott ítéletet egy többszörösen büntetett előéletű férfivel szemben.

A megállapított tényállás szerint a férfi 2016. november első felében egy szlovák ismerősénél találkozott a szintén szlovák állampolgárságú állatorvossal, akitől a vádlott ketamint tartalmazó állatgyógyászati szer beszerzését kérte. Az állatorvos felvette a kapcsolatot egy csehországi állatorvossal, akivel megállapodott, hogy 10.000 euro ellenérték fejében ketamint tartalmazó Narketan nevű állatgyógyászati készítményt vásárol a vádlott részére. A vádlott 2016. november 15. napján a Narketan megvásárlására átadta a kért összeget.

A szlovák férfi a pénzből 99 darab Narketan nevű állatgyógyászati készítményt tartalmazó ampullát vásárolt meg, melyek két papírdobozban voltak elhelyezve. A vádlott a szlovák ismerősénél átvette a két papírdobozt, és azokat az általa vezetett gépkocsi csomagtartójában lévő két hangfalban elrejtette, majd útnak indult Komárom felé.

2016. november 15-én 21 óra 35 perckor a komarnoi határátkelőhelyen a vám- és pénzügyőrök a férfit intékezdés alá vonták, melynek során a vádlott a ruházatából átadott egy fehér színű porszerű anyagmaradvánnyal szennyezett tasakot és egy fecskendőt, továbbá a hatóság tagjai – keresőkutya igénybevételével – megtalálták és lefoglalták a vádlott által elrejtett 99 ampulla Narketant, melynek ketamin tartalma együttesen meghaladja a különösen jelentős mennyiség alsó határát, annak mintegy 2,4-szerese.

A vádlott a 2016. november 15. napját megelőző napokban ismeretlen körülmények között metamfetamint, amfetamint és ketamint fogyasztott.

A Tatabányai Törvényszék a vádlottat 5 év fegyházbüntetésre, mellékbüntetésként 5 év közügyektől eltiltásra ítélte, valamint elrendelte a Tatabányai Járásbíróság 2014. szeptember 17-én jogerős végzésével, kábítószer birtoklásának bűntette miatt kiszabott 2 év – 4 évre felfüggesztett – börtönbüntetés, és a 2014. december 29-én jogerős végzésével, orgazdaság bűntette miatt kiszabott 1 év 8 hónap – 4 évre felfüggesztett – börtönbüntetés végrehajtását is. Az ítélet nem jogerős, az ügyész 3 munkanapot tartott fenn, a vádlott és a védője felmentésért, másodsorban enyhítésért jelentett be fellebbezést.