Ékszertolvajt ítélt el a bíróság

A Tatabányai Járásbíróság nagyobb értékre elkövetett lopás bűntette miatt 1 év 6 hónap, végrehajtásában 5 évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte azt a férfit, aki több ékszerboltból nagyértékű aranyláncokat lopott el. A bíróság a próbaidő tartamára elrendelte a vádlott pártfogó felügyeletét.

A bíróság ítéletében megállapította, hogy a férfi elveszítette a munkahelyét, nem tudta fizetni gyermeke tartásdíját és a hiteltartozását, ezért előzetes terepszemlét követően ékszerboltokból lopott.

A férfi 2022. augusztus 4-én a tatabányai ékszerboltban vásárlást színlelt, így elterelte az eladó figyelmét. Amikor az eladó elfordult tőle, a férfi a pultra megtekintés végett kihelyezett 19 darab, összesen 4.590.360 forint értékű arany nyakláncot felkapott, és azokkal futva távozott az üzletből. A vádlott az ékszereket másnap Budapesten 1.400.000 forintért értékesítette.

A vádlott 2022. október 6-án baseball sapkában és a száját, arcát takaró orvosi maszkban bement egy oroszlányi ékszerüzletbe. A férfi az eladónak mondta, hogy le szeretné fényképezni a tálcán lévő ékszereket, majd, amikor az eladó ezt nem engedte neki, hirtelen a pult felett átnyúlva belemarkolt a tálcán lévő láncokba, és azok közül 12 darab, összesen 2.988.351 forint értékű férfi arany nyakláncot megfogva kirohant az üzletből. Az eladó segélykiáltására a szomszédos üzlet egyik alkalmazottja a tolvaj után futott. A férfi menekülés közben egy darab 296.601 forint értékű láncot elhagyott. A vádlottat a kiérkező rendőrök a közelben elfogták, a ruházatában megtalált láncokat lefoglalták és a sértettnek kiadták. A kiadott láncok közül kettő megrongálódott. A vádlott a büntetőeljárás során a sértettnek 200.000 forintot kártérítésként önként megfizetett. A lefoglalással és a kár részbeni megtérítésével a bűncselekménnyel okozott kárból 2.601.572 forint térült meg.

A bíróság ezen büntetés kiszabásán túl a férfival szemben 2.159.153 forint vagyonelkobzást alkalmazott, valamint kötelezte arra, hogy az egyik sértettnek fizessen meg 2.527.808 forint kártérítést.

Az elsőfokú ítéletet a vádlott és a védő tudomásul vette, az ügyész három munkanapot tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat megtételére.