Ittasan, vezetői engedély nélkül, más gépjárművét használva ütközött fának a férfi

A Tatai Járásbíróság büntetővégzésében, jármű önkényes elvételének bűntette és ittas járművezetés vétsége miatt indult ügyben, 400.000 forint pénzbüntetést szabott ki és 2 évre eltiltotta a közúti járművezetéstől azt a férfit, aki vezetői engedély nélkül és ittasan vezette a gépjárművet, amivel egy fának ütközött.

A vádlott tárgyalás tartását kérte, azonban az előkészítő ülésen szabályszerű idézés ellenére nem jelent meg, ezért a kérelmét visszavontnak kell tekinteni, így a büntetővégzés 2023. január 24. napján jogerőssé vált.

A megállapított tényállás szerint a járművezetői engedéllyel nem rendelkező vádlott, 2022. február 19-én este Neszmélyen, egy pincebuliban vett részt, pálinkát ivott. Ugyanitt volt a sértett is, aki személygépkocsiját a pince melletti füves területen parkolta le, és benne hagyta az indítókulcsot. A vádlott elhatározta, hogy hazamegy Tatabányára, és hirtelen támadt ötlet alapján, engedély nélkül beült a sértett gépkocsijába.

A vádlott ezután enyhe fokú ittas állapotban vezette a gépkocsit Tatabánya irányába. A 1129. számú úton haladt, amikor 4 km megtételét követően ittassága miatt a sebességet nem az útviszonyoknak megfelelően választotta meg, elvesztette uralmát a jármű felett, letért a menetirány szerinti bal oldalon az úttestről és egy fának ütközött. Az ittas elkövető a balesetben nem sérült meg, a gépkocsiban okozott rongálódás miatt a sértettnek ezidáig 200.000 forint kártérítést fizetett.