Börtönbüntetésre ítélte a bíróság az ismerőse bankkártyájával visszaélő férfit

A Tatabányai Járásbíróság a 2023. január 24. napján tartott nyilvános, folytatólagos tárgyaláson, információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette miatt indult ügyben, 10 hónap börtönbüntetésre és mellékbüntetésként 1 év közügyektől eltiltásra ítélte azt a férfit, aki az ismerősétől kapott bankkártyával élt vissza. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, azonban az nem jogerős, mivel a vádlott és a védője fellebbezést jelentett be.

A megállapított tényállás szerint a vádlott és a sértett 2021. január 25-én a tatai munkásszállón italozott együtt, amikor a sértett megkérte a vádlottat, hogy vásároljon ételt mindkettőjük számára. A sértett átadta a bankkártyáját, valamint közölte a PIN kódját is. A vádlott az étel megvásárlását követően a bankkártyát nem adta vissza a sértettnek, és másnap a bankautomatából 98.000 forint készpénzt vett fel jogosulatlanul, a sértett tudta és beleegyezése nélkül. A vádlott a vádemelést követően a cselekménnyel okozott kárt megtérítette.

A férfit a bíróság 2019-ben csalás bűntette és más bűncselekmény miatt 1 év – végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte. A Tatabányai Járásbíróság ítéletében elrendelte a felfüggesztett szabadságvesztés utólagos végrehajtását is.