Közúti baleset gondatlan okozásának vétsége ügyében született ítélet

A Komáromi Járásbíróság a 2022. november 29. napján tartott tárgyaláson, közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt indult ügyben hozott ítéletet, melyben a vádlottat 225.000 forint pénzbüntetésre ítélte. A vádlott és a védője az ítéletet tudomásul vette, az ügyész 3 munkanapot tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat megtételére, így az ítélet nem jogerős.

A megállapított tényállás szerint a vádlott 2019. december 2-án a munkáltatója tehergépkocsiját a 8142-es számú úton Mocsa felől Komárom irányába vezette. A tehergépkocsi jobb oldali első ülésén – biztonsági övét használva – a sértett utazott.

A sofőr a haladása során nem az időjárási és útviszonyoknak megfelelően közlekedett. A havas, csúszós útviszonyok, és a tehergépkocsi alacsony tapadási képessége miatt az 55-60 kilométer/óra sebességgel haladó tehergépkocsi megcsúszott, a hátsó része oldalirányba elmozdult, és áttért a bal oldali forgalmi sávba. A sofőr ekkor gázelvételt alkalmazott, elkormányzott, azonban a tehergépkocsi az úttesten csúszva, sodródva, mintegy 39-43 km/óra sebességgel nekiütközött a Komárom felől Mocsa irányába szabályosan, körülbelül 45-49 km/óra közötti sebességgel közlekedő személygépkocsi elejének.

A baleset során a tehergépkocsi utasa 6-8 hét alatt gyógyuló, súlyos sérüléseket szenvedett, valamint mindkét gépjármű vezetőjének nyolc napon belül gyógyuló zúzódása keletkezett.