Sikkasztás és bódult állapotban járművezetés ügyében született ítélet

A megállapított tényállás szerint a tatabányai férfi 2020. február 6. napjától állt gépkocsivezetőként a sértett cég alkalmazásában, ahol alvállalkozóként fuvarfeladatokat teljesített, melynek során a gépkocsivezetők az utánvéttel feladott küldemények kézbesítésekor készpénzt vettek át. Az utánvét összegekkel az elszámolásra a műszak végén, a cég tatabányai kirendeltségén oly módon került sor, hogy a futárok az általuk átvett bankjegyeket és pénzérméket sorszámozott borítékba helyezték, azt lezárták, és ahhoz címletjegyzéket csatolva széfbe helyezték a tasakot. A széfhez a pénzkezeléssel megbízott cég alkalmazottainak volt kizárólag kulcsa. A vádlott a munkaköre ellátása során átvett utánvét összegekből, rendszeres haszonszerzési céllal, 2020. március 6. és március 25. napja között összesen 515.999 forintot tulajdonított el akként, hogy ennyivel kevesebb bevételt helyezett el a lezárt borítékokban. A vádlott a sikkasztást oly módon leplezte, hogy a beszedett bankjegyek, pénzérmék darabszámát a tényleges utánvét összegeknek megfelelően rögzítette az adott napi címletjegyzékeken, így az eltérést csupán a lezárt borítékok felnyitásakor észlelték a pénzkezelők.

A vádlott 2020. szeptember 13-án 01 óra 40 perckor Szákszend külterületén, kábítószer befolyása alatt, bódult állapotban vezetett egy tehergépkocsit.

A Tatabányai Járásbíróság 2022. november 23. napján, a sikkasztás bűntette és a járművezetés bódult állapotban vétsége miatt indult ügyeket egyesítette. A bíróság a férfit halmazati büntetésként 450.000 forint pénzbüntetésre, 515.999 forint összegű vagyonelkobzásra, valamint 1 év 3 hónap közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, azonban az nem jogerős, mivel a vádlott fellebbezést jelentett be.