Ítélet halálos közúti baleset gondatlan okozása ügyében

A Tatabányai Járásbíróság a 2022. november 16. napján tartott előkészítő ülésen, halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt indult ügyben hozott ítéletet a vádlottal szemben.

A megállapított tényállás szerint a vádlott nő 2019. október 26. napján 16 óra 20 perckor Tatabánya lakott területén vezette személygépkocsiját a megengedett 50 kilométer/óra sebesség helyett 82-90 kilométer/óra sebességgel. Egy kereszteződéshez érve a vádlott nem tartott megfelelő követési távolságot a külső sávban szabályosan haladó, forgalmi okból megállást követő elindulás után 18-20 kilométer/óra sebességgel haladó Opel Zafira típusú személygépkocsi mögött. Az ütközés elkerülése érdekében a vádlott a belső sávba kívánt áttérni, azonban az irányváltás során járműve jobb első részével nekiütközött az Opel bal hátsó részének, majd nem biztosított továbbhaladási elsőbbséget a belső sávban vele azonos irányban, 70-76 kilométer/óra sebességgel haladó Ford Focus részére, ezért járműve bal hátsó részével nekicsapódott a gépkocsi jobb oldali hátsó részének. A Ford Focus emiatt stabilitását vesztette, sodródni kezdett és egy beton közvilágítási oszlopnak csapódott. A vádlott által vezetett jármű átpördült a szemből érkező forgalom számára kijelölt sávba, majd hátrafelé sodródva az útpadkán érte el baleseti véghelyzetét.

A baleset következtében az Opel Zafira hátsó ülésén utazók, valamint a vádlott 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedtek. A Ford Focus hátsó utasa - a sértett - súlyos sérüléseket, agyzúzódást és lágyagyburok alatti vérzést szenvedett el, majd 2020. január 11. napján 7 óra 45 perckor a kórházban elhunyt. A sértett elhalálozása és a balesetben elszenvedett sérülései között közvetett oksági kapcsolat áll fenn.

A Tatabányai Járásbíróság a vádlottat 1 év 6 hónap, végrehajtásában 2 évre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte, valamint 2 év 6 hónapra eltiltotta a közúti járművezetéstől. Az ítélet nem jogerős, mivel az ügyészség a járművezetéstől eltiltás hosszabb tartamban megállapítása végett, valamint az előzetes mentesítés mellőzése végett jelentett be fellebbezést. A vádlott és a védője három munkanapot tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat megtételére.