Ítéletet született a „viperás” rablás egyik vádlottjával szemben

A Tatabányai Járásbíróság a 2022. november 15. napján tartott előkészítő ülésen hozott ítéletet, felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette ügyében.

A megállapított tényállás szerint a vádlottak elhatározták, hogy ismerősüktől, a sértettől értékeket fognak erőszakkal eltulajdonítani, és ezen elhatározásuknak megfelelően 2022. március 4. napján 22 óra 10 perckor megjelentek a sértett tatabányai lakásánál, ahová az I. rendű vádlott egy 70-80 cm hosszúságú teleszkópos fém botot („viperát”) is magával vitt.

Az I. rendű vádlott a sértett lakásának ajtaján bekopogott, miközben azt kiabálta, hogy „megdöglesz köcsög!”. A sértett résnyire nyitotta az ajtót, mire az I. rendű vádlott a kezében lévő viperával hadonászni kezdett, majd az ajtót benyomva a lakásba bementek. Az I. rendű vádlott dulakodni kezdett a sértettel, miközben a II. rendű vádlott a lakásban értékek után kutatott és magához vette a sértett 158.000 forint értékű mobiltelefonját a hozzá tartozó 5.500 forint értékű töltővel, 1.990 forint értékű SIM kártyával, 3.400 forint értékű szilikon tokkal. Az I. rendű vádlott odaszólt, hogy a „Playstationt is” rakja el, mire a II. rendű vádlott elvette a sértett 65.000 forint értékű PS4 játékkonzolját. A sértettnek ekkor sikerült kiszabadulnia és a további bántalmazástól tartva elmenekült a helyszínről. A vádlottak ezután eltulajdonították a sértett kabátját, készpénzt, valamint a sértett nevére kiállított SZÉP kártyát és bankkártyát is, így összesen 308.390 forint értékkel távoztak a lakásból. A vádlottak az eltulajdonított dolgokat elosztották egymás között.

A nyomozás során a sértettől eltulajdonított mobiltelefon tartozékaival, valamint a PS4 játékkonzol lefoglalásra és a sértett részére kiadásra került, így a bűncselekménnyel okozott kárból 233.890 forint megtérült.

Tekintettel arra, hogy az I. rendű vádlott által az elkövetés során használt „vipera” az élet kioltására alkalmas eszköz, a vádlottak cselekményüket felfegyverkezve követték el.

A Tatabányai Járásbíróság a korábban 6 alkalommal büntetett II. rendű vádlottat rablás bűntette, magánlaksértés bűntette, készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés vétsége, valamint információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette miatt, halmazati büntetésként 6 év fegyházbüntetésre és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, azonban az nem jogerős, mivel a vádlott és a védője enyhítésért jelentett be fellebbezést.

Az I. rendű vádlottal szemben a bíróság nem hozott ítéletet, esetében az ügyet tárgyalásra utalta, elmeorvos szakértő bevonásával folytatódik az eljárás.