Testi sértés, rablás, önbíráskodás bűntette ügyében hozott ítéletet a bíróság

A Tatabányai Törvényszék a 2022. szeptember 16. napján megtartott folytatólagos tárgyaláson hozott ítéletet négy vádlottal szemben.

A megállapított tényállás szerint 2020. június 27-én, a délutáni órákban, Tatabánya egyik játszóterén az I. rendű vádlott vitába keveredett a II. rendű vádlottal, mert a II. rendű vádlott úgy gondolta, hogy az I. rendű vádlott elvette tőle a pénzét. Dulakodás közben az I. rendű vádlott egy zsebkéssel combon és vádlin szúrta a II. rendű vádlottat, aki 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. 2020. szeptember 23-án az I. rendű vádlottól a délutáni órákban, egy tatabányai áruház parkolójában a III. rendű és a IV. rendű vádlott erőszakkal elvett egy dohányzacskót, amit az I. rendű vádlottnak sikerült visszaszereznie, majd elfutott. Emiatt az I. rendű vádlott még aznap felkereste támadóit, akiket egy tatabányai buszmegállóban talált meg, ahol ott volt a sértett is. Az I. rendű vádlott rájuk kiabált, ezzel egyidejűleg előkapta a kését, és rájuk rontott. Ennek során hirtelen, kaszáló mozdulattal, egyszer hasba szúrta a támadásra nem számító sértettet, aki életveszélyesen megsérült.

A Tatabányai Törvényszék az elsőrendű vádlottat testi sértés bűntette és testi sértés bűntettének kísérlete miatt halmazati büntetésként 6 év 6 hónap börtönbüntetésre, 7 év közügyektől eltiltásra, a másodrendű vádlottat önbíráskodás bűntette miatt 10 hónap, végrehajtásában 2 évre felfüggesztett börtönbüntetésre, a harmadrendű vádlottat rablás bűntette miatt, mint különös visszaesőt 3 év börtönbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra, míg a negyedrendű vádlottat bűnsegédként elkövetett rablás bűntette miatt 2 év börtönbüntetésre és mellékbüntetésként 2 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélethirdetésen csak az ügyész és a negyedrendű vádlott volt jelen. Az ügyész a másodrendű vádlott vonatkozásában tudomásul vette az ítéletet, a többi vádlott vonatkozásában 3 napot tartott fenn a jognyilatkozatának megtételére. A negyedrendű vádlott enyhítésért jelentett be fellebbezést. Az ítélet ellen a kézbesítéstől számított 8 napon belül fellebbezésnek van helye.