Ítélet született a nagyértékű szeleplopás ügyében

Az Esztergomi Járásbíróság a 2022. augusztus 30. és szeptember15. napján tartott folytatólagos előkészítő ülésen, lopás bűntette és pénzmosás bűntette miatt indult ügyben hozott ítéletet.

A megállapított tényállás szerint három férfi egy esztergomi üzemből autógyártáshoz használt szelepeket lopott 2019. november 2.-án az esti órákban. Mindannyian sötét ruházatot, saját készítésű símaszkot, valamint kapucnit viseltek. A gyárat körülvevő kerítést két elkövető csípőfogóval átvágta, ezen keresztül bejutottak a telephelyre, majd a kerékszerelő üzem étkezőjének ablakát egyikük egy kővel betörte. Az épületbe két férfi mászott be, egy férfi az épületen kívül maradt és figyeléssel biztosította társai tevékenységét. Az épületből dobozokban tárolt szelepeket loptak el összesen 2.825.503 forint értékben. A lopással okozott kár az eljárás során megtérült.

A lopott szelepek egy részét a tolvajok egy negyedik, az ügyészség által pénzmosás bűntettével vádolt férfinek értékesítették. 

A lopást megelőzően az elsőrendű vádlott, aki a sértett cég munkavállalója volt, ismeretlen elkövető által ellopott 600 darab, összesen 1.053.600 forint értékű  szelepet megszerzett, és tizenöt alkalommal, összesen 900.000 forintért értékesítette annak a férfinek, aki a betörésből származó szelepek egy részét is megvásárolta.

A bíróság az elsőrendű vádlottat folytatólagosan elkövetett pénzmosás bűntette és társtettesként elkövetett lopás bűntette miatt halmazati büntetésként 2 év, végrehajtásában 4 évre felfüggesztett börtönbüntetésre és 100.000 forint pénzbüntetésre, a másodrendű vádlottat társtettesként elkövetett lopás bűntette miatt 1 év 4 hónap, végrehajtásában 2 évre felfüggesztett börtönbüntetésre és 100.000 forint pénzbüntetésre, a harmadrendű vádlottat társtettesként elkövetett lopás bűntette miatt 2 év, végrehajtásában 3 évre felfüggesztett börtönbüntetésre és 100.000 forint pénzbüntetésre ítélte. Az ítélet jogerős.