Sanyargatással elkövetett embercsempészés büntette ügyében született ítélet

A Komáromi Járásbíróság a 2022. június 21. napján megtartott tárgyaláson, sanyargatással elkövetett embercsempészés bűntette miatt indult ügyben 5 év börtönbüntetésre ítélte és 10 évre kiutasította Magyarország területéről azt a szerb férfit, aki egy gépkocsival 6 migránst szállított. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, azonban az nem jogerős, mivel a vádlott és a védője fellebbezést jelentett be. A bíróság a vádlott letartóztatását fenntartotta.

A megállapított tényállás szerint a vádlott a megbízója által biztosított gépkocsival a megadott GPS koordináták szerinti helyre, Baja térségében lévő erdős területre hajtott, ahol 2021. június 21. napján 13 óra körüli időben a gépkocsiba felvett 6, magát szír állampolgárnak valló, Magyarország területére jogellenesen, embercsempészek közreműködésével érkezett migráns személyt azzal, hogy őket a magyar-osztrák határig szállítja.

A gépkocsi utasterébe 5 migráns ült be, míg 1 személynek a csomagtérbe kellett befeküdnie. A gépkocsi 465 literes zárt csomagterében a hőmérséklet jóval meghaladta a 40 Celsius fokot. A gépkocsi felforrósodott, a személyszállításra alkalmatlan körülmények között utazó személy számára a több órás utazás az átlagosat meghaladó testi szenvedést, gyötrelmet okozott. A sofőr útközben egy alkalommal a dörömbölésére megállt, néhány másodpercre kinyitotta a csomagtartót, hogy levegőhöz jusson, majd azonnal vissza is zárta és továbbhajtott, így a férfinek nem volt lehetősége kiszállni.

A vádlottat Ács térségében, az M1 autópálya 94 kilométerszelvényénél a NAV járőrei 16 óra 07 perckor intézkedés alá vonták, a migránsokat és a sofőrt elfogták.