Ítélet a tatabányai dohánybolti garázdálkodó ügyében

A Tatabányai Járásbíróság a 2022. május 18. napján tartott előkészítő ülésen, garázdaság vétsége miatt indult ügyben hozott ítéletet a vádlottal szemben.

A megállapított tényállás szerint 2021. augusztus 13-án a tatabányai dohányboltban, egy vevő az eladóval szóváltásba került, mert az eladó többszöri felszólítása ellenére a dohánybolt bejárata előtt fogyasztott szeszesitalt. A vitázó férfi a szóváltás során közölte a nővel, hogy a „pulton fogja őt kihúzni”, amit a sorban álló vádlott meghallott.

A vádlott nehezményezte a pultnál álló vevő tiszteletlen viselkedését, odament a férfihoz, akit ököllel arcon ütött. A megütött férfi az egyensúlyát elveszítve a polcnak dőlt, majd a padlózatra esett, ahol a vádlott tovább ütötte őt. A férfi felkelt a földről, majd a vádlott meglökte és nyakon ütötte. A férfinek sérülése nem keletkezett.

A vádlott által tanúsított kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartás alkalmas volt arra, hogy a dohányboltban tartózkodó személyekben megbotránkozást, és riadalmat keltsen.

A Tatabányai Járásbíróság a vádlottat garázdaság vétsége miatt 6 hónap – 1 évre felfüggesztett – fogházbüntetésre ítélte. Az ítéletet a vádlott tudomásul vette, azonban az nem jogerős, mivel az ügyész súlyosításért fellebbezett, hogy a bíróság a felfüggesztett szabadságvesztés mellett pénzbüntetést is szabjon ki a vádlottnak.