Gyorsított eljárásban hozott ítéletet a bíróság az ukrán férfit bántalmazó vádlott ügyében

A Tatabányai Járásbíróság 2022. május 17. napján, közösség tagja elleni erőszak bűntette miatt indult ügyben, bíróság elé állítás keretében hozott ítéletet azzal a férfivel szemben, aki ukrán származása miatt bántalmazott egy férfit Tatabányán.

A megállapított tényállás szerint a vádlott 2022. március 23-án 21 óra 26 perckor egy tatabányai dohánybolt előtt, a háború elől korábban Magyarországra menekülő, ukrán állampolgárságú és ukrán anyanyelvén barátjával telefonon beszélgető sértetthez ment, majd kérdőre vonta, hogy hozzá és a vele lévő társához szólt-e. A sértett erre nemmel válaszolt, mire a gyanúsított megkérdezte, hogy „Ukrán vagy?”, a sértett igenlő válasza után, a gyanúsított ököllel megütötte, majd a sértettet az ukrán nemzetiséghez való tartozása miatt folyamatosan szidalmazni és bántalmazni kezdte, több alkalommal megütötte, megrúgta. A vádlott a sértett bántalmazásával annak ellenére sem hagyott fel, hogy a dohányboltban tartózkodó eladó és több vásárló is emiatt számon kérte, sőt a sértett segítségére siető egyik vásárlót is megfenyegette.

A vádlott bántalmazása következtében a sértett nyolc napon túl gyógyuló sérülésként jobb oldali arcüregcsontjának törését, valamint több, 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett el.

A Tatabányai Járásbíróság a vádlottat közösség tagja elleni erőszak bűntette és testi sértés bűntette miatt 2 év 8 hónap börtönbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélet nem jogerős, mivel a vádlott és a védője fellebbezést jelentett be.