Állatkínzás bűntette ügyében született ítélet

A Komáromi Járásbíróság a 2022. május 5. napján tartott tárgyaláson, állatkínzás bűntette miatt indult ügyben 1 év, végrehajtásában 2 évre felfüggesztett börtönbüntetésre, valamint 10 év állattartói tevékenységtől eltiltásra ítélte azt a férfit, aki egy gazdasági társaság képviselőjeként nem látta el megfelelően a szürkeszarvasmarha tenyészethez tartozó tevékenységét, mely az állatok tömeges elhullásához vezetett. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott fellebbezést jelentett be, így az nem jogerős.

A megállapított tényállás szerint a gazdasági társaság a Tatához közeli telephelyén szürke szarvasmarha tenyésztéssel foglalkozott. A cég képviselője a jogszabályi rendelkezések megszegésével 2017. évtől nem biztosított megfelelő életkörülményeket az állatoknak, azokat elégtelen létszámú személyzettel, elégtelen méretű legelőkön, istállókban, elfogadhatatlan higiéniai körülmények között tartotta, nem gondoskodott elegendő mennyiségű és minőségű takarmányról, a megfelelő ivóvíz ellátásról, a tömeges pusztulás ellenére állatorvost nem hívott.

Az elkövető által üzemeltetett telephelyen 2018. január 1-április 10. között 158 szürke szarvasmarha pusztult el a nem megfelelő bánásmód miatt.