26 migránst zsúfolt egy teherautó rakterébe a férfi, elrendelte letartóztatását a bíróság

A Komáromi Járásbíróság a 2022. április 29. napján tartott ülésen, embercsempészés bűntette miatt indult ügyben, 1 hónapra elrendelte annak az olasz állampolgárságú férfinek a letartóztatását, aki 26 migránst összezsúfolva szállított egy zárt rakterű teherautóban.

A letartóztatást a szökés, elrejtőzés, valamint a bizonyítás megnehezítése, illetve meghiúsulásának veszélye miatt rendelte el a bíróság.

A végzést az ügyész tudomásul vette, azonban az nem jogerős, mivel a gyanúsított fellebbezést jelentett be, a védője az ülésen nem volt jelen.

Az eddigi adatok szerint a gyanúsított egy jelenleg ismeretlen személy megbízásából vállalta, hogy 600 Euro díjazás ellenében a magyar-szerb államhatártól a magyar-osztrák államhatárig migráns személyeket szállít. A gyanúsított 2022. április 26. napján Prágában, a bűncselekmény elkövetéséhez bérbe vett egy zárt rakterű tehergépkocsit, mellyel a megbízójának útmutatása alapján Magyarországra hajtott.  A gyanúsított 2022. április 27. napján, a hajnali órákban a magyar–szerb államhatár közelében lévő elhagyatott helyen felvett a tehergépkocsiba összesen 27 fő, az EU területére szóló beutazási és tartózkodási engedéllyel nem rendelkező török és afgán állampolgárságú személyt azzal a szándékkal, hogy őket a magyar-osztrák államhatár közelébe szállítja, az államhatár jogellenes átlépésének elősegítése céljából. A gépkocsi utasterében egy fő, a zárt rakterében pedig 26 fő migráns személy utazott, a jármű útját ismeretlen személy által vezetett gépkocsi előfutóként biztosította. A járőrök aznap, 8 óra 08 perckor, az M1 autópálya 93. km szelvényénél ellenőrzés alá vonták a gépkocsit, amelyben a migráns személyeket megtalálták.