Börtönbüntetésre ítélte a bíróság az élettársát és gyermekeit bántalmazó tatabányai férfit

A Tatabányai Járásbíróság a 2022. április 27. napján tartott nyilvános, folytatólagos tárgyaláson, négy rendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntette és öt rendbeli kapcsolati erőszak bűntette miatt a vádlottat 3 év börtönbüntetésre, és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság a vádlottat 3 évre eltiltotta bármely olyan foglalkozástól, amelynek keretében tizennyolcadik életévét be nem töltött személy nevelését, felügyeletét, gondozását, gyógykezelését végzi. A bíróság egy korábbi ítéletében lopás vétsége és más bűncselekmények miatt kiszabott, végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett, 1 év 6 hónap szabadságvesztés büntetés végrehajtását is elrendelte. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, azonban az nem jogerős, mivel a vádlott és a védője enyhítésért jelentett be fellebbezést.

A megállapított tényállás szerint a férfi és a nő 2002 októberétől 2016 márciusáig élettársi kapcsolatban éltek, mely kapcsolatból három kiskorú gyermek született, valamint közösen nevelték a nő korábbi kapcsolatából született gyermeket is. A férfi 2007-től alkoholizáló életmódot folytatott, ittas állapotban családja tagjait, leginkább élettársát rendszeresen bántalmazta. A család 2016 januárjában a Családok Átmeneti Otthonába került, majd 2016 márciusában a nő az élettársi kapcsolatát megszakította a férfival. A nő a férfit annak könyörgésére a tatabányai lakásába többször visszafogadta.

A férfi folytatta ittas életmódját, ilyenkor a gyermekeivel és az élettársával szemben kötekedővé, agresszívvá vált, őket rendszeresen bántalmazta. A férfi a nőt a gyermekek jelenlétében bántalmazta, a haját tépte, testszerte ütlegelte, valamint napi-heti rendszerességgel fenyegette megöléssel. A férfi bántalmazó magatartása miatt a gyermekek érzelmileg sérültek.