Ítélet életveszélyt okozó testi sértés bűntette ügyében

A Tatabányai Törvényszék az életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt indult ügyben tartott előkészítő ülésen hozott ítéletet.

 A megállapított tényállás szerint 2019. december 15-én 18 óra körül az I. rendű vádlott nő és élettársa, a II. rendűvádlott a dorogi lakásukban ittas állapotban előbb veszekedni, majd dulakodni kezdtek. A kölcsönös dulakodás során az I. rendű vádlott egy 12 cm pengehosszúságú késsel 2 alkalommal mellkason szúrta a II. rendű vádlottat, míg a II. rendű vádlott nagy erővel megrúgta az I. rendű vádlott jobb lábát. A II. rendű vádlottnak a hasüregbe is behatoló, a szívburok mellett elhaladó, közvetett életveszélyt eredményező szúrt sérülése keletkezett.

2020.július 7-én 17 óra körüli időben az I. rendű vádlott egy tokodi családi ház udvarán beszélgetett és italozott az ismerőseivel. Az ingatlan tulajdonosa a sértett volt, aki az ingatlanban lakhatást biztosított az I. rendű vádlott ismerősei számára. Az időskorú, betegeskedő sértett az ingatlan másik részében élt.  Az ittas állapotú vádlott, az éppen az udvaron tartózkodó sértettet sértegetni, becsmérelni kezdte, mely miatt a sértett a nemtetszését fejezte ki.  Erre az I. rendű vádlott kihúzott a földből egy 125 cm hosszúságú, 3 cm átmérőjű paradicsomkarót, és azzal a sértett feje felé sújtott, a fejét egy alkalommal megütötte.

A Tatabányai Törvényszék az I. rendű vádlottat 2 rendbeli testi sértés bűntettében bűnösnek találta, ezért őt halmazati büntetésként 2 év – 5 évre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte. A bíróság a felfüggesztés próbaidejének tartamára elrendelte az I. r. vádlott pártfogó felügyeletét. A II. rendű vádlottat a bíróság testi sértés bűntette miatt 400.000 forint pénzbüntetésre ítélte. Az ítélet az I. rendű vádlott esetében nem jogerős, mivel az ügyész és az I. r. vádlott védője fellebbezést jelentett be, a II. r. vádlott vonatkozásában jogerős.