Évértékelő összbírói értekezlet a Tatabányai Törvényszéken

Egyre több befejezett ügy, javuló mutatók, a pandémia ellenére is összehangolt munka jellemezte a Tatabányai Törvényszék 2021. évét.

2022. április 20. napján tartotta meg évértékelő összbírói értekezletét a Tatabányai Törvényszék, melyet megelőzően sajtótájékoztatóra várta a megyei médiumok képviselőit dr. Senyei György Barna, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, valamint dr. Csorba Zsolt Ödön, a Tatabányai Törvényszék elnöke.

Dr. Senyei György Barna, az Országos Bírósági Hivatal elnöke kiemelte, hogy a Tatabányai Törvényszékre 2021. évben összesen 32.959 ügy érkezett és 33.200 ügy került befejezésre. A 2020. évhez viszonyítva 6,87%-kal nőtt az érkezések száma és 9,76%-kal több volt a befejezés.

A törvényszék illetékességi területéhez tartozó bíróságokon a peres ügyek 86,3%-a egy éven belül befejeződött. A két éven túl folyamatban maradt ügyek száma a 2020. évhez képest összességében 17 üggyel, 14,2 %-kal csökkent.

Tatabányai Törvényszéken elsőfokon szintén javultak az időszerűségi mutatók. Az elsőfokú peres ügyek 82,9%-a egy éven belül befejeződött. A két éven túl folyamatban lévő ügyek száma a 2020. évhez képest 23 üggyel, 27,0%-kal csökkent. Az év végén a folyamatban lévő peres ügyek 1,9 %-a haladta meg az öt éves pertartamot, ami a megelőző évhez képest 42,9 %-os csökkenést jelent.  A folyamatban lévő 2 és 5 éven túli ügyek száma 2014 óta folyamatos csökkenést mutat.

A 2021-es évet értékelve dr. Csorba Zsolt Ödön kiemelte, hogy a megye bíróságai több ügyet fejeztek be, mint amennyi érkezett, a felülbírálati mutatók javultak, és az elhúzódó ügyek számának csökkenése is jelentős volt.  Kialakításra került egy korábbitól eltérő munkarend, amely biztosította a törvényi kötelezettség teljesítését, az időszerű és megalapozott ítélkezést. Az elmúlt 2 évben kialakításra került és jelentősen fejlődött a Via Video rendszer is, amelyen keresztül a tárgyalások jelentős száma már távmeghallgatással került megtartásra.

CsatolmányMéret
309.04 KB