Kazah embercsempészt tartóztatott le a bíróság

A Tatabányai Járásbírság mai ülésén egy hónapra elrendelte annak a 20 éves, kazah állampolgárságú férfinak a letartóztatását, aki 5 migránst kísérelt meg Csehországba szállítani.

A nyomozati iratok szerint a gyanúsított 2022. április 11. napján, a reggeli órákban – pontosabban meg nem határozható időpontban – Magyarország területén, a déli határ közelében felvett az általa vezetett Skoda Fabia típusú személygépkocsiba 5 fő, magukat afgán állampolgárnak valló, és Magyarország területére jogellenesen, érvényes úti okmányok, illetve érvényes beutazási és tartózkodási engedély nélkül érkezett személyt azzal a céllal, hogy őket a magyar-osztrák államhatárt jogellenesen átlépve Ausztrián át Csehországba szállítja. A gyanúsítottat a rendőrjárőrök 2022. április 11-én, 20 óra 15 perckor az M1 autópálya 54 km szelvényében intézkedés alá vonták, és jármű utasterében a migránsokat megtalálták.

A nyomozási bíró az ügyészség indítványának helyt adott, a gyanúsított szökésének, elrejtőzésének veszélye, és a nyomozás sikerének biztosítása érdekében elrendelte a letartóztatást. A végzés nem jogerős, ellene a gyanúsított fellebbezést nyújtott be.