Embercsempész bűnszervezet ügyében született ítélet

A Tatabányai Törvényszék 2022. március 31. napján, embercsempészés bűntette miatt indult ügyben, nyilvános, folytatólagos tárgyaláson hozott ítéletet egy bűnszervezet nyolc tagjával szemben.

A megállapított tényállás szerint a vádlottak több személyből álló, hosszabb időre szervezett, összehangoltan, bűnszervezetben, folytatólagosan elkövetett embercsempészés bűntettét követték el 2015/2016. évben.

Az I. rendű vádlott volt a bűnszervezet szervezője, irányítója, aki a migráns személyeknek a bicskei és a vámosszabadi menekült táborokból egy budapesti hotelbe, és a II. rendű vádlott által biztosított szigetszentmiklósi ingatlanba, azt követően pedig Nyugat-Európa államaiba történő illegális továbbszállításukat szervezte és irányította. Az I. rendű vádlott a migráns személyektől kapott pénzből biztosította a bűnszervezet tagjainak a bűnszervezetben elvállalt szerepükért járó díjazást, ő finanszírozta az embercsempészéshez használt gépjárművek megvásárlását. Ezen túlmenően a migráns személyeket szállító gépjárművek sofőrjeit a II., III. és VIII. rendű vádlottak segítségével telefonon keresztül irányította, koordinálta.

A II., III. és VIII. rendű vádlottak közvetítették az úticélt, és ők fizették ki az I. rendű vádlottól kapott díjat a IV., V., VI. rendű vádlottaknak, valamint migránsokat szállító sofőrként és a felvezető gépjármű sofőrjeként is feladatot vállaltak a bűnszervezetben.

A III., IV., V., VI., VII. és VIII. rendű vádlottak a migránsok illegális szállítását járművezetőként végezték.

A Tatabányai Törvényszék az I.-VI. rendű vádlottakat folytatólagosan, társtettesként, bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntette miatt bűnösnek találta, ezért az I. rendű vádlottat 11 év fegyházbüntetésre, 10 év közügyektől eltiltásra, 6.039.188 forint vagyonelkobzásra, a II. rendű vádlottat 6 év fegyházbüntetésre, 6 év közügyektől eltiltásra, 2.288.163 forint vagyonelkobzásra, a III. rendű vádlottat 6 év fegyházbüntetésre, 6 év közügyektől eltiltásra, 1.042.890 forint vagyonelkobzásra, a IV. rendű vádlottat 5 év 6 hónap fegyházbüntetésre, 6 év közügyektől eltiltásra, 868.860 forint vagyonelkobzásra, az V. rendű vádlottat 4 év fegyházbüntetésre, 4 év közügyektől eltiltásra, 218.259 forint vagyonelkobzásra, a VI. rendű vádlottat 4 év fegyházbüntetésre, 4 év közügyektől eltiltásra, 233.868 forint vagyonelkobzásra ítélte. A bíróság társtettesként, bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntette miatt a VII. rendű vádlottat 3 év fegyházbüntetésre, 5 év közügyektől eltiltásra ítélte, valamint 5 évre kiutasította Magyarország területéről, míg a VIII. rendű vádlottat 3 év fegyházbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész, valamint a VIII.r. vádlott és védője 3 napot tartott fenn a jognyilatkozat megtételére, míg az összes többi vádlott és védője fellebbezést jelentett be.