Ítélet született az osztálytársát hasba szúró fiú ügyében

A Tatabányai Törvényszék a 2022. március 28. napján tartott előkészítő ülésen hozott ítéletet annak a fiatalkorú vádlottnak az ügyében, aki 2020. december 9. napján egy késsel hasba szúrta az osztálytársát.

A megállapított tényállás szerint a fiatalkorú vádlott osztálytársa, a kiskorú sértett visszamondta az osztálytársai körében a vádlott által tett sértő kijelentéseit osztálytársnőjüknek, és az visszajutott a szüleihez is, ezért a vádlott elhatározta, hogy megleckézteti, megsebesíti a sértettet.

Ezen elhatározásának megfelelően a fiatalkorú vádlott 2020. december 9. napján otthonában a konyhai fiókból magához vett egy 20 cm pengehosszúságú, valamint egy 7,5 cm pengehosszúságú kést azzal a céllal, hogy a történtek miatt megleckéztesse a sértettet és elment a tatabányai általános iskolába.

A tanórák közti szünetben az udvarról a tanulók visszatértek az osztályteremhez, ahol a sértett az ajtó előtt megállt, hogy a barátait megvárja, és a vádlottat maga elé engedje. Ekkor azonban a vádlott a mellette álló sértetthez fordult, és anélkül, hogy bármit mondott volna, a ruházata zsebéből elővette a 7,5 cm pengehosszúságú kést, mellyel a hasán megszúrta a sértettet, oly módon, hogy a kés 4-5 cm mélyen hatolt a sértett hasüregébe. A fiatalkorú vádlott a szúrást követően a kést a földre dobta. A sértetthez a pedagógusok azonnal mentőt hívtak, a fiatalkorú vádlott a tanárok utasításának eleget téve, szótlanul várta meg a kiérkező rendőröket.

A sértetten hasi műtétet kellett végrehajtani, májsérülése 8 napon túl, ténylegesen 4 hét alatt gyógyult. A has áthatoló sérülése közvetetten életveszélyes sérülésnek minősül.

A Tatabányai Törvényszék a fiatalkorú vádlottat 1 év 8 hónap – 3 év 6 hónapra felfüggesztett - fiatalkorúak fogház büntetésére ítélte, valamint elrendelte a vádlott pártfogó felügyeletét, illetve külön magatartási szabályként írta elő, hogy vegyen részt pszichológiai tanácsadáson. Az ítélet jogerős.