5 fős letartóztatás költségvetési csalás bűntette ügyében

A Tatabányai Járásbíróság nyomozási bírája a 2022. március 24. napján tartott ülésen, különösen nagy értékre üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt rendelte el 3 nő és 2 férfi letartóztatását. A bíróság álláspontja szerint a gyanúsítottak letartóztatásának elrendelése a bűncselekmény jellegére, a nyomozás állására és érdekeire, valamint a bűnismétlés, illetve a szökés, elrejtőzés veszélyének lehetősége miatt szükséges és indokolt. A végzés 1 gyanúsított esetében végleges, a 4 másik gyanúsított és védőik fellebbezést jelentettek be, így esetükben a letartóztatást elrendelő végzés nem vált véglegessé.

A rendelkezésre álló adatok szerint 2018. évtől a gyanúsítottak egy hierarchikusan szervezett, konspiratívan működő csoport tagjaként követtek el bűncselekményeket.

A láncolat segítségével a kínai importból származó gumiabroncsokat szlovák és cseh gazdasági társaságok részére történt szabadforgalomba bocsátását követően magyar társaságokon, mint első belföldi vevőkön keresztül futtatták úgy, hogy ezen gazdasági társaságokra közösségi értékesítést jelentettek le. A közösségi értékesítésben érintett magyar „missing trader” társaságok jellemzően nullás, vagy tényleges adófizetési kötelezettséget nem tartalmazó általános forgalmi adóbevallásokat nyújtottak be az adóhatósághoz. A „missing trader” társaságokat a céghálózatban kizárólag arra használták, hogy fenntartsák annak látszatát, hogy ezen cégek az első magyarországi közösségi beszerzést végző társaságok. Idővel ezen társaságokat - annak érdekében, hogy az adóhatóság által elérhetetlenné váljanak - moldáv, litván, szlovák illetékességű ügyvezetőknek adták át.

A fenti módon Magyarországra érkező gumiabroncsokat valójában az I. rendű gyanúsított tényleges irányítása alatt álló két Kft. értékesítette magyarországi nagykereskedéseknek és magánszemélyeknek.

A gumiabroncsok vevői által a 2 Kft. bankszámláira utalt összegeket átutalták egy másik Kft., mint „missing trader” társaság Szlovákiában vezetett bankszámlájára, melyről egy nagyobb összeget szintén átutaltak egy másik bankszámlára, majd további bankszámlákra. Az utalási lánc létrehozásával a gyanúsítottak célja az volt, hogy a bűnös úton szerzett vagyont egy végső bankszámlájára átmentsék.

A nyomozás adatai szerint 2018-2019. évben a gyanúsítottak a bűnszervezet tagjaként, a 2 gazdasági társaság felhasználásával összesen 356.382.000 forint összegű vagyoni hátrányt okoztak a Magyar Állam költségvetésének. Ezen túlmenően adat van arra is, hogy a gyanúsítottak 2021. évtől jelenleg is folytatják bűnös tevékenységüket részben a 2018-2019. években is használt, részben pedig új gazdasági társaságok felhasználásával.