A zebrán gázolta el a gyalogost a figyelmetlen sofőr

A Komáromi Járásbíróság jogerős végzésében közúti baleset okozásának vétsége miatt 10 hónap – 1 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetéssel és 1 év 6 hónap közúti járművezetéstől eltiltással sújtotta azt a férfit, aki Komáromban, a kijelölt gyalogátkelőhelyen ütött el egy gyalogost.

A bíróság megállapította, hogy a vádlott 2019. december 7-én Komárom lakott területén belül, a párhuzamos közlekedésre alkalmas Mártírok útján vezette a személygépkocsiját, előtte jármű nem haladt. A mellette lévő, külső forgalmi sávban egy tehergépkocsi a kijelölt gyalogosátkelőhely előtt megállt azért, hogy a gyalogos áthaladását biztosítsa.

 

A balesetet a vádlott figyelmetlensége okozta, nem fokozott óvatossággal közeledett az átkelőhelyhez, ezért nem észlelte azt, hogy a tehergépkocsi megáll, és azt sem, hogy a sértett a gyalogosátkelőhelyen halad át. A vétkes sofőr későn észlelte a gyalogos nőt, vészfékezésbe kezdett, ezzel azonban a sértett elütését elkerülni nem tudta.

A bíróság megállapította, hogy a baleset azért következett be, mert a vádlott a közlekedése során megszegte a KRESZ szabályait, amelyek szerint kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a járművel gyalogosnak elsőbbséget kell adni. A vádlott szabályszegésének súlyos következményei voltak, a sértett a balesetben elszenvedett sérüléseiből maradandó fogyatékosság hátra maradásával gyógyult.