Belga embercsempészek letartóztatásáról döntött a bíróság

A Tatabányai Járásbíróság a mai ülésén elrendelte két belga állampolgárságú, embercsempészéssel gyanúsított férfi egy hónap időtartamra történő letartóztatását.

A nyomozás eddigi adatai szerint a két férfi az embercsempészés minősített esetének elkövetésével gyanúsítható, mivel cselekményüket a csempészett személyek sanyargatásával követték el. A gyanúsítottak 2022. március 18-án Magyarország déli határszélén a három személy szállítására kialakított tehergépkocsiba felvettek 18 migránst. A migránsok a gépkocsinak az önálló szellőzéssel nem rendelkező, zárt, 2,91 méter hosszú, 1,31 méter magas, és 1,58 méter széles rakterébe szálltak be az egyik gyanúsított útmutatása alapján. A raktér méreteire figyelemmel egy-egy felvett személyre mindössze 0,338 m3 levegőmennyiség állt rendelkezésre, és a raktérben ülőhelyek kialakítva nem voltak, ugyanakkor a raktér magassága miatt a felállva utazásra sem volt lehetőség.

A gyanúsítottak ezt követően elsődlegesen Ausztriába, majd onnan Németországba kívántak eljutni. A gyanúsítottak által használt tehergépkocsit 2022. március 18-án 11.34 órakor a 8138-as főút Tata és Naszály közötti útszakaszán, a 3+500-as kilométer szelvényben rendőri ellenőrzés alá vonták, és cselekményüket leleplezték.

A bíróság végzése jogerős.