Ítélet a fegyvertolvajok ügyében

Az Esztergomi Járásbíróság 2022. március 16. napján ítéletet hozott annak a hét vádlottnak az ügyében, akik ellen lőfegyverrel való visszaélés és más bűncselekmények miatt indult büntető eljárás.

A bíróság megállapította, hogy a II. rendű és a III. rendű vádlottak 2020. február 4-én éjjel betörtek egy süttői présházba, és onnan 646.846,- Ft értékben különféle szerszámokat, szarvas trófeát, szerszámíjat, vadászpuskát, lőszereket, távcsövet, elemlámpát loptak el. Az ellopott tárgyak között volt két lőfegyvernek minősülő kispuska, egy golyós vadászpuska, és különféle töltények is.

A II. rendű vádlott 2020. februárjában az egyik kispuskát engedély nélkül értékesítette 35.000 Ft vételárért a VI. rendű vádlottnak, és ajándéka adott 433 darab lőszert is.

A II. rendű vádlott a másik kispuskát ugyancsak 2020 februárjában 35.000 Ft-ért eladta a IV. rendű vádlottnak, aki azt engedély nélkül tovább értékesítette az V. rendű vádlottnak, 140.000 Ft vételárért. A nyomozás során a rendőrség az engedély nélkül vásárolt és tartott fegyvereket és lőszereket a VI. rendű, illetőleg az V. rendű vádlottnál lefoglalta.

A bíróság a fentieken túl megállapította, hogy a II. rendű, a III. rendű és a IV. rendű vádlottak 2020. február 19. napján egy másik süttői borospincébe is betörtek, de a riasztó jelzése megzavarta őket, ezért a helyszínről elmenekültek.

A II. rendű vádlott 2014. óta élt együtt az I. rendű vádlottal. A páros elhatározta, hogy a jövedelmüket bűncselekmények elkövetéséből egészítik ki. Az I. és II. rendű vádlottak 2019. október 7. napján este egy esztergomi drogériából 236.870,-Ft értékű parfümöt tulajdonítottak el, amelyet aztán értékesítettek, és a bevételt elköltötték.

A bíróság mindezek alapján az I. rendű vádlottat társtettesként elkövetett lopás bűntette miatt 8 hónap börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 1 év próbaidőre felfüggesztette.

Az II. rendű vádlott bűnösségét a bíróság társtettesként lekövetett lopás bűntettében, lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés bűntettében, továbbá lopás vétségének kísérletében állapította meg, ezért 3 év börtönbüntetésre, és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte, továbbá vele szemben 70.000,- Ft vagyonelkobzást rendelt el.

A bíróság a III. rendű vádlottat társtettesként elkövetett lopás és lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés bűntette, valamint bűnsegédként elkövetett lopás vétségének kísérlete miatt ugyancsak 3 év börtönbüntetésre, és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A IV. rendű, az V. rendű, és a VI. rendű vádlottakat lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés miatt a bíróság egyaránt 2 év, végrehajtásában 4 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre, és mindhárom vádlottat 200.000,- Ft pénzbüntetésre ítélte.

A bíróság a VII. rendű vádlottal szemben lopás vétségének kísérlete miatt 160 óra közérdekű munka büntetést szabott ki.

Az ítélet még nem jogerős, ellene az I., a II., a IV. és VI. rendű vádlott fellebbezést jelenthet be.