Bíróság elé állítás keretében született döntés az olasz embercsempész ügyében

A Tatabányai Járásbíróság 2022. március 1. napján, bíróság elé állítás keretében hozott ítéletet, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette ügyében egy olasz állampolgárságú férfivel szemben.

A vádlottat az általa vezetett - az édesapja tulajdonát képező - olasz honosságú járművel 2021. december 02. napján 19 óra 30 perckor a Tatabánya, M1 Autópálya 57 km szelvényénél intézkedés alá vonták a Nemzeti Adó-és Vámhivatal járőrei. Az intézkedés alkalmával a járműben a vezetőn kívül hat fő tartózkodott, akik az államhatár átlépéséhez engedéllyel nem rendelkeztek.

A vádlott - a nyomozás során ismeretlenül maradt megbízója instrukciói alapján - a szerb-magyar határhoz közeli hotelhez ment, ahol 6 fő szír állampolgárt vett fel az általa vezetett személygépkocsiba oly módon, hogy a jármű utasterébe szállított be négy főt, míg két fő a csomagtartóban helyezkedett el.

A vádlott a bűncselekmény elkövetését beismerte.

A Tatabányai Járásbíróság a férfit 2 év börtönbüntetésre, 1 év közügyektől eltiltásra, 10 hónap járművezetéstől eltiltásra, 4 év Magyarország területéről kiutasításra, és 105.500 forint vagyonelkobzásra ítélte.Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, azonban az nem jogerős, mivel a vádlott fellebbezést jelentett be.