Pénzbüntetést és járművezetéstől eltiltást ítélt a bíróság közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt

A Tatabányai Járásbíróság a 2022. január 25. napján tartott tárgyaláson, maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt jogerősen 320.000 forint pénzbüntetésre és 1 év 3 hónap járművezetéstől eltiltásra ítélte azt a férfit, aki nem adott elsőbbséget a kereszteződésben, így a vétlen személygépkocsi sofőrje súlyosan megsérült az ütközésben.

A megállapított tényállás szerint a férfi 2020. augusztus 15-én 0 óra 40 perckor működő közvilágításnál, éjszakai látási- és gyenge forgalmi viszonyok között vezette a személygépkocsit Tatabánya lakott területén.

A férfi a kereszteződésbe érve, az „Elsőbbségadás kötelező” jelzőtábla vonalában megállt, majd a kereszteződésbe egyenesen behaladt, mivel nem észlelte a párhuzamos közlekedésre kialakított út külső forgalmi sávjában érkező személygépkocsit, amelynek vezetője a biztonsági övet nem használta.

A gondatlan sofőr a járműve jobb első részével nekiütközött a másik gépkocsinak. Az ütközés következtében a vádlott által vezetett gépkocsi megpördült, majd a másik gépkocsi bal hátsó részének csapódott. Az ütközés következtében a sértett gépjárműve a kereszteződés fényjelző készüléke oszlopának ütközött. A baleset során a sértettnek csonttörései keletkeztek, amelyek gyógytartama 5 hónap volt, jobb csípőízülete mozgásbeszűküléssel gyógyult, így az maradandó fogyatékosságot eredményezett.