3 szlovák embercsempészt ítélt börtönbüntetésre a bíróság

A Tatai Járásbíróság a 2022. január 24. napján tartott tárgyaláson, társtettesként elkövetett embercsempészés bűntette miatt végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte azt a három szlovák állampolgárt, akik 10 migránst szállítottak gépjárművel a magyar-osztrák államhatárhoz.

A megállapított tényállás szerint az elsőrendű vádlott barátnőjével, a harmadrendű vádlottal együtt 2020. november 13. napján reggel 8 óra 12 perc körüli időpontban Szegeden felvettek a férfi által vezetett gépjárműbe 10 fő, Magyarország területén jogellenesen tartózkodó szír állampolgárt, majd velük a magyar-osztrák határ felé indultak. A vádlottak előtt egy másik férfi, a másodrendű vádlott biztosította gépjárművével azt, hogy tettestársai rendőri ellenőrzés mentesen tudják a migránsokat a magyar-osztrák határra szállítani.

A gépjárművek utasait 2020. november 13-án 9 óra 45 perckor az M1-es autópályán Tata térségében a járőrök ellenőrzés alá vonták, a vádlottakat és a migráns személyeket előállították.

A Tatai Járásbíróság az elsőrendű és a harmadrendű vádlottat egyaránt 3 év börtönbüntetésre ítélte és 6 évre kiutasította Magyarország területéről, míg a másodrendű vádlottat 2 év börtönbüntetésre ítélte és ugyancsak 6 évre kiutasította az országból.

Az ítéletet az ügyész és a másodrendű vádlott tudomásul vette, az elsőrendű és a harmadrendű vádlottak fellebbezést jelentettek be.