Felfüggesztett börtönbüntetést és pénzbüntetést szabott ki a bíróság állatkínzás bűntette ügyében

Az Esztergomi Járásbíróság állatkínzás bűntette miatt indult ügyben hozott büntetővégzést azzal a nővel szemben, aki hónapokig szűk állatszállító boxokban tartotta a rábízott állatokat, ellátásukról nem megfelelően gondoskodott.

A megállapított tényállás szerint a piliscsabai nő 2019 decemberétől 9 darab nagytestű kutya és 2 macska gondozásával volt megbízva. Az állatok a piliscsévi ingatlanban állandóan a házban éltek, egyetlen kutya kivételével, amely az udvaron tartózkodott. Ennek oka az volt, hogy a szomszédokat zavarta a folyamatos kutyaugatás. A vádlott 2020. december 10. és 2021. március 10. között nem gondoskodott megfelelően a rábízott állatok közül 8 kutyáról és két macskáról. A nő a kutyákat folyamatosan szűk állatszállító boxokban tartotta, amelyek alkalmatlanok voltak arra, hogy azokban az állatok felálljanak vagy akár megforduljanak. A nő a boxokat és a szobát nem takarította, az állatoknak enni és inni ritkán adott, velük nem foglalkozott, orvosi ellátásukról nem gondoskodott.  

A nem megfelelő elhelyezési körülmények alkalmasak voltak arra, hogy az állatok maradandó egészségkárosodását, akár pusztulását okozzák. A tartási körülmények, a kutyák esetében a legelemibb mozgás hiánya, a bélsárban való fekvés, míg a macskáknál a bőrbetegségek és a bolhásság az állatoknak különös szenvedést okozott.

Az Esztergomi Járásbíróság tárgyalás mellőzésével, jogerős büntetővégzésben 1 év, végrehajtásában 2 év 6 hónapra felfüggesztett börtönbüntetést és 200.000 forint pénzbüntetést szabott ki állatkínzás bűntette miatt a nővel szemben.