Börtönbüntetésre ítélte a bíróság a férfit, aki 15 migránst zsúfolt egy személyautóba

A Tatabányai Járásbíróság a több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt indult bűnügyben, 2021. november 23. napján bíróság elé állítás keretében hozott ítéletet egy szerb állampolgárságú férfivel szemben.

A megállapított tényállás szerint a vádlott 2021. november 20. napján 13 óra körüli időben, a magyar-szerb határ közelében, érvényes okmányok, illetve beutazási és tartózkodási engedély nélkül érkező 15 migráns személyt vett fel az általa vezetett olasz honosságú személygépkocsiba.

A hét személy szállítására alkalmas személygépkocsiból a két első ülés kivételével az utastér többi ülése ki volt szerelve, így a magukat szír, egyiptomi, afgán, török állampolgárnak valló 15 migráns egyike a személygépkocsi első ülésén ült, a többi 14 fő a személygépkocsi padlózatán zsúfolva feküdt egymáson. A vádlott a migránsokkal Ausztriába indult, azonban 2021. november 20-án 14 óra 35 perckor az M1 autópálya 54-es km szelvényénél, Harkályos pihenőhelyen rendőri ellenőrzés alá vonták a gépkocsit, így ezen cselekmény elkövetésén tetten értek.

A Tatabányai Járásbíróság 3 év börtönbüntetésre, 3 év járművezetéstől eltiltásra és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte a férfit, valamint 6 évre kiutasította Magyarország területéről. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és a védője fellebbezést jelentett be, amely után a bíróság az ügyész indítványára az elkövető letartóztatását elrendelte.