Hatvan nap elzárás jármű önkényes elvételéért

A Tatabányai Járásbíróság a 2021. október 26. napján tartott tárgyaláson hozott jogerős ítéletében 60 nap elzárásra ítélte azt a férfit, aki ismerősétől fél órára kölcsönkért autóval külföldre utazott.

A bíróság megállapította, hogy a 32 éves, büntetett előéletű tatabányai férfi 2020. január 4-én 22 óra körüli időben Tatabányán azzal kérte kölcsön a sértettől a személygépkocsiját, hogy azzal egy tatabányai ismerőséhez szeretne elmenni. Az elkövető és a sértett megegyeztek abban, hogy a férfi fél óra múlva visszaadja a gépkocsit sértettnek. Az elkövető azonban ezt elmulasztotta, és telefonon is elérhetetlenné vált a sértett számára. Egy internetes felületen 2020. január 6-án reggel közölte a sértettel, hogy egy perc múlva a Tatabányán nála lesz a gépkocsival, azonban ez nem történt meg. A sértett feljelentése eredményeként a vádlottat a kibocsátott körözés alapján 2020. január 6-án 14 óra 22 perckor Kapuváron fogta el a rendőrség a gépkocsival együtt.

A bíróság megállapította, hogy a vádlott a sértett személygépkocsiját eltulajdonítási szándék nélkül jogtalanul használta, és ezért bűnösnek mondta ki jármű önkényes elvételének bűntettében, és hatvan nap elzárással sújtotta.