Kilencven nap elzárás súlyos testi sértés bűntettének kísérletéért

A Tatabánya Törvényszék a 2021. október 19. napján hozott jogerős ítéletében 312 nap közérdekű munkáról 90 nap, büntetésvégrehajtási intézetben végrehajtandó elzárásra súlyosbította az elvált felesége új partnerét bántalmazó tatai férfi büntetését.

A büntetett előéletű, 43 éves tatai férfit 2021 áprilisában súlyos testi sértés bűntettének kísérletében bűnösnek mondta ki a Tatai Járásbíróság. A bíróság megállapította, hogy 2020. május 3. napján a vádlott megjelent az elvált felesége lakásán, ott rátámadt a nő barátjára, a földre lökte és bántalmazni kezdte. A sértett az elszenvedett ökölcsapások, rúgások, lábbal történt letalpalás következtében nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. A vádlott magatartása azonban alkalmas volt arra, hogy a sértettnek súlyosabb sérüléseket okozzon, ezért a bíróság megállapította, hogy a vádlott súlyos testi sértés kísérletét követte el. Az elsőfokú bíróság a súlyosító és enyhítő körülmények mérlegelése után 312 nap közérdekű munka kiszabását elegendőnek tartotta a büntetési célok eléréséhez.

Az ítélet ellen az ügyészség fellebbezett, végrehajtandó szabadságvesztés büntetés és a közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabása, és a vádlott terhére korábban kiszabott, felfüggesztett büntetés végrehajtásának elrendelése érdekében.

A Tatabányai Törvényszék a súlyosbításra irányuló jogorvoslati kérelmet részben megalapozottnak találta és a fokozatosság elvét is szem előtt tartva a vádlottat 90 nap elzárásra ítélte. A másodfokú bíróság ítéletében további enyhítő körülményként vette figyelembe a bűncselekmény elkövetésétől a jogerős ítéletig eltelt időt, a sértetti megbocsátást, míg súlyosbító körülményként tette mérlegre a hasonló jellegű cselekmények elszaporodottságát, a kitartó bántalmazást és azt, hogy a vádlott ugyanilyen bűncselekményért már korábban is volt büntetve.