15 év börtönre ítélte a bíróság a munkaadóját meggyilkoló férfit

A Tatabányai Törvényszék a 2021. október 22. napján tartott tárgyaláson ítéletet hozott annak a férfinek az ügyében, aki megölte, gázolajjal lelocsolta, majd felgyújtotta munkaadóját.

A megállapított tényállás szerint az elsőrendű vádlott, a sértett több ingatlanán különböző fizikai munkákat végzett, melyért rendszeres fizetést kapott. Az elsőrendű vádlott élettársa, a másodrendű vádlott szintén a sértett alkalmazásában végzett takarítási, pakolási, admin*isztrációs munkákat. A vádlottak a sértettől bérelt kis házban éltek.

2020. április 12-én az esti órákban az elsőrendű vádlott előzetes szóváltást követően megragadott egy 145 cm hosszúságú szögvas-darabot, és azzal 2 alkalommal, nagy erővel fejbe ütötte a sértettet, aki a bántalmazás következtében a helyszínen elhalálozott. A vádlott ezután eltulajdonította a sértett 260.000 Ft készpénzét és az 50.000 Ft-ot nem meghaladó értékű okostelefonját, majd az elkövetés helyszínére hívta a másodrendű vádlottat, akivel igyekeztek a bűncselekmény nyomait eltüntetni. Ezt követően a holttestet a sértett platós kistehergépkocsijával - a platón lévő szeméttel együtt - a sértett szomódi telkére vitték, ahol az elsőrendű vádlott a szemétégetésre használt gödörbe helyezte a holttestet a szeméttel együtt, majd gázolajjal lelocsolta és meggyújtotta, valamint a sértett egyik telefonját és a gyilkossághoz használt szögvasat is elégette. A sértett másik telefonjával a vádlott 2020. április 16-ig üzeneteket küldött magának, illetve más személyeknek, hogy a bűncselekmény felfedezését meghiúsítsa, majd ezt a telefont is elégette.

Mindezek alapján a Tatabányai Törvényszék az elsőrendű vádlottat emberölés bűntette, valamint kifosztás bűntette miatt halmazati büntetésül 15 év börtönbüntetésre ítélte, 10 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, valamint rendelkezett 260.000 forint vagyonelkobzásról. A másodrendű vádlottat bűnpártolás bűntettében találta bűnösnek, ezért őt 6 hónap börtönbüntetésre ítélte és 1 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A másodrendű vádlott vonatkozásában a Tatabányai Járásbíróság egy korábbi ítéletével 2 rendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt kiszabott 1 év 6 hónap - végrehajtásában 2 évre felfüggesztett – börtönbüntetés végrehajtása is elrendelésre került.

Az ítélet nem jogerős, a vádlottak és a védőik enyhítésért jelentettek be fellebbezést, míg az ügyész az elsőrendű vádlott vonatkozásában az ítéletet tudomásul vette, a másodrendű vádlott vonatkozásában 3 napot tartott fenn a jognyilatkozat megtételére.