Börtönbüntetést kaptak a kisbéri zsarolók

A súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás bűntette, rablás bűntette és csalás bűntette miatt a Komáromi Járásbíróság az egyik vádlottat 7 év börtönbüntetésre és 8 év közügyektől eltiltásra, a másik vádlottat 4 év 6 hónap börtönbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte. A két férfi évekig fenyegetéssel és erőszakkal vette el egy kisbéri közmunkás pénzét, akinek emiatt, megélhetése biztosítására a kisbéri lakosok adománygyűjtést végeztek, és a bíróság részére gondnokot is rendelt ki.

A megállapított tényállás szerint a két férfi 2016. és 2019. között legalább 15 alkalommal, egy kisbéri közmunkás férfitől alkalmanként 10.000 Ft feletti összeget követelt. Abban az esetben, ha a sértett nem teljesítette a követelésüket, akkor megfenyegették, megverték. Egy alkalommal azt ígérték a sértettnek, hogy elviszik Budapestre, ahol megkapja – a valójában nem is létező – tartozását. Ezt követően 30.000 forintot kértek a sértettől a Budapestre történő utazás költségéül, azonban a lakóhelyének közelében kitették azzal, hogy majd visszamennek érte, ami nem történt meg, így Budapestre sem vitték el.

Az elsőrendű vádlott 2017. nyár végén egy kisbéri sértett lakásában 10.000 forintot kért kölcsön. Miután közölte a sértett, hogy nincs pénze, a vádlott azzal fenyegette meg, hogy amennyiben nem ad pénzt, akkor ne találkozzanak az utcán, mert megveri, kezét-lábát összetöri. A sértett félelmében átadott 10.000 forintot a férfinak, valamint el is költözött kisbéri lakóhelyéről.

Az ítélettel szemben a ügyész mindkét vádlott terhére a szabadságvesztés súlyosbítása végett, a vádlottak és a védők enyhítésért jelentettek be fellebbezést.