Fegyházbüntetésre ítélte a bíróság a török kamionost, aki 45 migránst próbált Ausztriába csempészni

A Tatai Járásbíróság nyilvános előkészítő ülésen hozott ítéletet, vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva, bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntette miatt azzal a török állampolgárságú férfival szemben, aki 45 migránst szállított egy teherautóban.

A megállapított tényállás szerint a férfi 5.000 euró összegű díjazás ellenében vállalta migránsok jogellenes szállítását. A vádlott 2020. október 07-ét megelőzően egy román cég török állampolgárságú ügyvezetőjétől vette át a gépjárművet.

A férfi a megbízója utasítására Nagylak közelében várakozott, mialatt több embercsempész összesen 45 fő szír állampolgárt személygépkocsikkal egy erdős területre vitt, ahonnan szintén embercsempész irányításával a migránsok a teherautóhoz értek, és annak pótkocsijában elbújtak. Ezután a vádlott a megbízója útmutatását követve a migránsokat szállítva elindult a magyar-osztrák határ irányába, útközben a nála lévő két mobiltelefonon keresztül tartotta a kapcsolatot megbízójával, és a jármű tulajdonosával. A férfi a migránsokat a kamionnal szállítva haladt az M1-es autópályán, amikor 2020. október 07-én 05 óra 20 perckor a tatabányai rendőrök az M1 autópálya 64 km szelvényénél megállították, őt és utasait előállították.

A járásbíróság a vádlottat 5 év fegyházbüntetésre és 10 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte. A bíróság megállapította, hogy a vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, azonban az nem jogerős, mivel a vádlott és a védője enyhítésért jelentett be fellebbezést.