Felfüggesztett börtönbüntetést kapott a tulajdonos engedélye nélkül vezető fiatal

A Tatabányai Járásbíróság jogerős büntetővégzésében jármű önkényes elvételének bűntettében, rongálás vétségében és lopás vétségében mondta ki bűnösnek a 19 éves vádlottat. A bíróság megállapította, hogy az akkor még fiatalkorú férfi 2018 augusztusában, ittas állapotban Tatabányán az egyik garázssoron ugyanazon sértett két forgalomból kivont, rendszámmal nem rendelkező gépkocsiját akarta beindítani, hogy kipróbálja azokat. Mindkét gépjárművet a gyújtáskapcsoló burkolatának letörését követően próbálta meg beindítani, azonban nem járt sikerrel. Az egyik gépjárműben a jobb első ablak betörésével összesen 74.000 Ft összegű, a másik gépjárműben 20.500 Ft összegű kárt okozott.

A férfi 2020 szeptemberében már fiatal felnőttként további két bűncselekményt követett el. Egyik esetben egy szárligeti házból három alkalommal összesen 210.000 Ft készpénzt lopott, akként, hogy a sértett kulcsait annak tudta nélkül magához vette, és házban a sértett megtakarított pénzét eltulajdonította. A másik esetben Szárliget területén ugyanennek a sértettnek a személygépkocsiját engedély nélkül elvitte, a faluban közlekedett vele, melynek során a gépjármű hátuljában 210.000 Ft összegű kár keletkezett.

A bíróság megállapította, hogy a vádlott elkövette a terhére rótt bűncselekményeket és ezért 1 év 10 hónap, végrehajtásában három évre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta. A bíróság emellett kötelezte a vádlottat arra is, hogy térítse meg a sértettek részére az általa okozott kár összegét.