2 év 4 hónap börtönbüntetésre ítélte a bíróság sikkasztás miatt egy bankfiók kirendeltség vezetőjét

A Komáromi Járásbíróság a 2021. június 8. napján tartott tárgyaláson, a Komáromi Járási Ügyészség három vádirata alapján eljárva, az ügyeket egyesítve, 2 év 4 hónap börtönbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte, valamint a bank kárának megtérítésére kötelezte azt a nőt, aki egy hazai bank fiókja kirendeltségének vezetőjeként 2002-2013 között folytatólagosan, jelentős értékre, üzletszerűen követett el sikkasztást, és ezzel több mint 22 millió forinttal károsította meg munkáltatóját. A végzés nem jogerős, azzal szemben az ügyész, a vádlott és a védő is fellebbezést jelentett be.

A megállapított tényállás szerint egy hazai bank egyik fiókjánál kirendeltségvezetőként fióki univerzális vezető tanácsadó munkakörben dolgozott. Vezetői feladatai mellett rendszeresen eljárt pénztárosként, önálló jogkörrel kezelte a betétesek pénzforgalmát, valamint a takaréklevelekkel kapcsolatos ügyintézést is végzett.

A vádlott az ügyintézői azonosítóját használva a bank számítógépes rendszerében az érintett ügyfelek tudta nélkül, az ügyfelek részére kiállított takaréklevelek beváltását színlelve a készpénzkifizetéseket rögzített, majd az adott pénzösszeget a banki ügyintézés során kizárólag általa használt pénztároló kazettájából a nap folyamán jogtalanul kivette és eltulajdonította.  A napvégi pénztárzáráskor a rendszer adatai eltérést nem mutattak.

A bank az ügyfelek irányában anyagi felelősséggel tartozik, ezért az ügyfeleket, illetve azok örököseit kártalanította.