Meghosszabbították annak a 2 férfinek a letartóztatását, akik 26 migránst próbáltak Ausztriába csempészni

A Tatabányai Járásbíróság a 2021. április 30. napján tartott ülésen embercsempészés bűntette miatt indult ügyben, 2 hónappal – 2021. július 11. napjáig – meghosszabbította annak a két szlovák állampolgárságú férfinek a letartóztatását, akik 26 migránst próbáltak Ausztriába csempészni. A végzés nem végleges, az ellen a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be.

A Tatabányai Járásbíróság nyomozási bírája a két férfi letartóztatását 2020. szeptember 11-én rendelte el a szökés és elrejtőzés veszélye, valamint az eljárás esetleges megnehezítése miatt.

A nyomozás eddigi adatai szerint két szlovák állampolgárságú férfi két gépkocsival 2020. szeptember 9. napján azért ment Szeged környékére, hogy ott egy kisbuszba migráns személyeket vegyenek fel és segítséget nyújtsanak nekik Ausztria felé a magyar államhatár jogszabályi rendelkezések megszegésével történő átlépéséhez.

A férfiak 2020. szeptember 10-én 00 óra 29 perc körüli időben vettek fel 26 fő, közülük 17 fő szír, 9 fő török állampolgárt a kisbuszba, amelyet egyikük vezetett. A másik férfi a kisbusszal együtt haladva, felvezető autóként közlekedett.

A gyanúsítottak 2020. szeptember 10-én az M1 autópályán Tata közelében haladtak a gépkocsikkal, amikor elfogták és utasaikkal együtt előállították őket.