Meghosszabbította a moldáv embercsempész letartóztatását a bíróság

A Komáromi Járásbíróság a 2021. április 14. napján tartott ülésen 3 hónappal meghosszabbította annak a moldáv állampolgárságú embercsempésznek a letartóztatását, aki megbízója volt 2 – korábban elfogott - román embercsempésznek. A végzés nem végleges, mivel azzal szemben a gyanúsított és a védője fellebbezést jelentett be.

A nyomozás eddigi adatai szerint 2020. szeptember 16. napján Szeged térségében 2 román állampolgárságú férfi a tulajdonukat képező személygépkocsikba a moldáv megbízójuk utasítására felvettek 7, illetve 6 fő szír állampolgárt, akik Magyarország területére érvényes okmányok nélkül érkeztek. A 2 férfi azzal a szándékkal vette fel a migráns személyeket, hogy őket jogellenesen Ausztriába szállítják.

A rendőrök 2020. szeptember 16. napján 3 óra 45 perckor, az M1 autópálya Győr felé vezető oldalának 93 kilométerszelvényénél ellenőrzés alá vonták a gépkocsikat, amelyekben a migráns személyeket megtalálták. A 2 román férfi letartóztatását a Komáromi Járásbíróság elrendelte, majd határidejét legutóbb 2021. június 18-ig meghosszabbította.

A moldáv férfi 2020. október 16-án hajnalban hét fő szír állampolgárt vett fel az általa vezetett személygépkocsiba azzal a szándékkal, hogy segítséget nyújtson részükre a magyar-osztrák államhatár illegális átlépéséhez. A migráns személyek felvételét követően a férfi Ausztria irányába hajtott, amelynek során a rendőrök Komárom-Esztergom Megyében megkísérelték megállítani. A gyanúsított a rendőri jelzés ellenére nem állt meg, hanem mintegy 200km/h körüli sebességgel továbbhajtott az M1 autópályán, majd az M85 autóúton haladt tovább. A gépkocsi jobb első kereke Sopronkőhida előtt defektet kapott, majd Sopron Piuszpusztánál a jármű kereke kitörött. Ezt követően a férfi a gépkocsit és a migráns személyeket hátrahagyva elmenekült, őt a járőrök néhány perccel később megtalálták és elfogták.

A moldáv férfi letartóztatását a Győri Járásbíróság rendelte el 2020. október 17-én, majd határidejét meghosszabbította 2021. április 17-ig.

A nyomozó hatóság a két ügyet egyesítette.