Ítélet halálos közúti baleset ügyében

A Tatabányai Járásbíróság a 2021. április 6. napján tartott előkészítő ülésén halált okozó közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt indult ügyben hozott ítéletet. A bíróság korábban tárgyalás mellőzésével hozott végzést, melyben a vádlottal szemben felfüggesztett szabadságvesztést és járművezetéstől eltiltást szabott ki. A tárgyalás tartását az ügyész kérte, indítványozva, hogy a bíróság a vádlottat ne csak felfüggesztett szabadságvesztésre és végleges hatályú járművezetéstől eltiltásra, hanem pénzbüntetésre is ítélje.

A bíróság által megállapított tényállás szerint az elkövető 2019. október 31-én 17 óra 50 perckor, Tatabánya lakott területén, az 1-es számú főúton Győr felől Budapest irányába 50-56 km/óra közötti sebességgel vezetett egy személygépkocsit. A sofőr a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet nem fokozott óvatossággal, és nem olyan sebességgel közelítette meg, hogy a gyalogosok részére elsőbbséget tudjon biztosítani. A kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a szabályosan áthaladni szándékozó sértettet elütötte, aki a kórházba szállítását követően elhunyt.

A bíróság az előkészítő ülésen a vádlottat 2 év – 4 év próbaidőre felfüggesztett – fogházbüntetésre és végleges hatályú járművezetéstől eltiltás büntetésre ítélte, a pénzbüntetésről nem rendelkezett. Az ítélet nem jogerős, az ügyészség a vádlott terhére, súlyosbítás végett, a végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztés és végleges hatályú járművezetéstől eltiltás mellett pénzbüntetésre elítélés érdekében fellebbezést jelentett be.