Többmilliárdos vagyoni hátrányt okozott az a férfi, akinek letartóztatását meghosszabbította a bíróság

A Tatabányai Járásbíróság a 2021. március 11. napján tartott ülésen jogerős végzésében 2 hónappal meghosszabbította annak a férfinek a letartóztatását, aki ellen különösen nagy vagyoni hátrányt okozó üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt van eljárás folyamatban.

A nyomozás eddigi adatai szerint a gyanúsított fiktív, valótlan tartalmú számlák kiállítása érdekében 2015. év óta többszintű, számlázási láncolatot alkotó céghálózatot működtetett, a céghálózat működtetésében részt vevő bűntársait közvetlenül irányította, velük hierarchikusan szervezett, konspiratívan működő csoportot alkotott.

A hálózatban lévő gazdasági társaságok a gazdálkodás megfelelő feltételeivel - pénzeszközök, bejelentett alkalmazottak - nem rendelkeztek, befektetett eszközük, telephelyük, irodájuk általában nem volt, a láncolatba történő beiktatásuk valódi célja az adóáthárítás látszatának megteremtése, a haszonhúzó gazdasági társaságoknál a fiktív számlák segítségével levonható általános forgalmi adó levonási jog megteremtése volt. Ügyvezetőik hátrányos helyzetű, rossz anyagi körülmények között élő személyek közül kerültek ki, akiket a gyanúsított csekély ellenérték fejében vett rá a társasági szerződés, annak módosítása és a hozzá kapcsolódó iratok aláírására.

A nyomozó hatóság az ügyben 40 személyt hallgatott ki gyanúsítottként a férfihez köthető, bűnszervezetben részt vevő gazdasági társaságoktól fiktív számlát befogadó gazdasági társaságok ügyvezetői közül. Ezen kívül az eljárásban még további nyomozati cselekményre van szükség.

A gyanúsított és társai 2015. és 2019. közötti időszakban többmilliárd forint összegű vagyoni hátrányt okoztak a magyar állami költségvetésnek.