Meghosszabbította a bíróság annak a 2 férfinek a letartóztatását, akik 26 migránst próbáltak Ausztriába csempészni

A Tatabányai Járásbíróság a 2021. március 10. napján tartott ülésen meghosszabbította két szlovák állampolgárságú férfi letartóztatását 2 hónappal – 2021. május 11. napjáig - embercsempészés bűntette miatt. A végzés nem végleges, az ellen a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be.

A nyomozás eddigi adatai szerint két szlovák állampolgárságú férfi két gépkocsival 2020. szeptember 9. napján azért ment Szeged környékére, hogy ott egy kisbuszba migráns személyeket vegyenek fel és segítséget nyújtsanak nekik Ausztria felé a magyar államhatár jogszabályi rendelkezések megszegésével történő átlépéséhez.

A férfiak 2020. szeptember 10-én 00 óra 29 perc körüli időben vettek fel 26 fő, közülük 17 fő szír, 9 fő török állampolgárt a kisbuszba, amelyet egyikük vezetett. A másik férfi a kisbusszal együtt haladva, felvezető autóként közlekedett.

A gyanúsítottak 2020. szeptember 10-én az M1 autópályán Tata közelében haladtak a gépkocsikkal, amikor elfogták és utasaikkal együtt előállították őket.

A Tatabányai Járásbíróság nyomozási bírája a két férfi letartóztatását 2020. szeptember 11-én rendelte el a szökés és elrejtőzés veszélye, valamint az eljárás esetleges megnehezítése miatt.