Közmunkára és nagyösszegű kártérítésre kötelezte a bíróság a dühös fiatalt

A Tatabányai Járásbíróság jogerős büntetővégzésében 80 óra fizikai közérdekű munka elvégzésére, a sértett 1.222.540 forint összegű kárának megtérítésére, valamint eljárási költségének megfizetésére kötelezte azt a fiatalt, aki dühében szétvert egy jegyértékesítő automatát.

A bíróság megállapította, hogy az elkövető 2019. december 1. napján 20 óra 30 perc körüli időben a Tatabánya Kertváros lakótelepen kihelyezett, a jegyértékesítő automatából havi bérletet vásárolt, melynek során az automata a bérletért 6.500 forint helyett 7.500 forintot számolt fel és visszajáróként 2.500 forintot tüntetett fel, azonban ténylegesen mindösszesen 500 forint visszajárót adott ki a vádlott részére. A vádlott emiatt dühös lett, és először 2 alkalommal az automata jobb alsó részébe rúgott, jobb kézzel az automatát megütötte, majd 3 alkalommal az automata kijelzőjét megütötte, ezt követően az automata jobb oldalába egy alkalommal jobb lábbal belerúgott, mire az automata pénzt adott ki. A vádlott a kiadott pénzt megszámolta, majd mivel továbbra sem egyezett az összeg, ezért ismételten több alkalommal az automatába rúgott és ököllel az automata kijelzőjét megütötte. Az ütések, rúgások következtében az automata részben működésképtelenné vált. A rongálással a sértettet 1.222.540 forint kár érte, ennyibe került a sérült alkatrészek pótlása, a készülék javíttatása. Az elkövetés idején mindössze tizenhét éves, alkalmi munkákból élő fiatal a bűncselekmény elkövetését beismerte.

A bíróság a vádirattal egyezően a nagyobb kárt okozó rongálás bűntettének elkövetését megállapította, a fiatalkorú elkövetőt közérdekű munka büntetéssel sújtotta és kötelezte a sértett kárának megtérítésére is.