Testvére adataival élt vissza a férfi, pénzbüntetést szabott ki a bíróság

A közigazgatási bírsággal sújtandó szabályszegésre vonatkozó hamis vád vétsége miatt indult ügyben az Esztergomi Járási Bíróság büntetővégzésében 560.000 forint pénzbüntetést szabott ki azzal a férfivel szemben, aki a testvére adatait diktálta be rendőri ellenőrzés közben, ezért a biztonsági öv használatának elmulasztása szabályszegés miatt a testvérével szemben szabtak ki közigazgatási bírságot.

A megállapított tényállás szerint a rendőrjárőrök 2020. július 20-án az esti órákban Nyergesújfalun egy személygépkocsit ellenőriztek, utasait igazoltatták. Az utasok az adataikat bediktálták, a járőrök azokat a központi lekérdező rendszeren keresztül ellenőrizték. Az egyik utas, az elkövető azt hitte, hogy egy korábbi eljárás során részére kiszabott és kifizetni elmulasztott pénzbüntetés miatt körözik, ezért saját adatai helyett testvére valós adatait diktálta be.

Mivel az elkövető nem használta a biztonsági övet, ezért 10.000 forint közigazgatási bírságot szabott ki a rendőrjárőr, amely a helyszínen jogerőssé vált, mivel a férfi a szabályszegés tényét nem vitatta.

Az ellenőrzést követő egy hét múlva a közigazgatási bírságot kiszabó rendőrjárőr a vádlott testvérével szemben intézkedett, eközben állapította meg, hogy a bírságolásra okot adó szabályszegést nem a megbírságolt személy követte el.

A végzés jogerős.