Felfüggesztett börtönbüntetést kapott a hulladékgazdálkodás rendjét megsértő férfi

A Komáromi Járásbíróság büntetővégzésében a hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt 1 év 5 hónap – 2 évre felfüggesztett - börtönbüntetést szabott ki a vádlottal szemben.

A tényállás szerint a vádlott 2019. november előtti hónapokban a bábolnai házának udvarán nagy mennyiségű háztartási hulladékot, különböző használati tárgyat és anyagokat - kerékpárokat, bőr fotelt, üres gáztartályt, fém- és műanyag vödröket, kannákat, hungarocell darabokat - halmozott fel.

A vádlott az ingatlanán több hónapig összegyűjtött hulladék kezeléséről nem gondoskodott, mert a hulladékot nem adta át a hulladékkezelőnek.

A férfi 2019. november 24. napján elhatározta, hogy az udvarán felhalmozott nagy mennyiségű háztartási hulladékot megsemmisíti, azokat jogtalanul elégeti.  A vádlott az összes hulladékot egy általa ásott 2 méter mély és 3,5m x 6m területű gödörbe hordta, zöldhulladékkal befedte, benzinnel meglocsolta és meggyújtotta. A hulladék égésekor keletkezett magas hőben az egyik zárt palack robbanásszerű hanghatást keltve szétdurrant, a levegőben pedig erős szagú, szürkés füst terjengett, a tüzet a helyszínre érkezett tűzoltók eloltották.

A hulladékká vált anyagok égetése alkalmas volt az emberi élet, testi épség, egészség, a föld, a víz, a levegő veszélyeztetésére.

A vádlott a bűncselekmény elkövetését beismerte.

A végzés jogerős.