Gyermekeikről nem gondoskodtak, ezért börtönbüntetésre ítélte őket a bíróság

Az Esztergomi Járásbíróság a 2021. február 25. napján tartott előkészítő ülésén mindkét vádlottat bűnösnek találta 6 rendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntettében, ezért őket halmazati büntetésül 1 év 4 hónap börtönbüntetésre, 2 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A vádlottak élettársi kapcsolatából hat gyermek született 2011 és 2016 között. Az anya -az elsőrendű vádlott- a gyerekek gondozását, felügyeletét végezte, az apa -a másodrendű vádlott- dolgozott. A Dorog és Térsége Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat 2014. március 23-tól alapellátásban gondozta a vádlottak családját.

A vádlottak a védőnőt és a családsegítő munkatársait nem, vagy csak nagy nehézségek árán engedték be a lakásba, velük nem működtek együtt, a tanácsaikat nem fogadták meg, a gyerekeket nem vitték el a szükséges orvosi kezelésekre, fejlesztésekre.

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal 2017. nyarán két gyermek, majd 2018. februárjában a négy testvérük nevelésbe vételét is elrendelte. Amíg a gyermekeket nem emelték ki a családból, addig a vádlottak nem gondoskodtak róluk megfelelően, a legnagyobb gyermeknek nem biztosítottak megfelelő körülményeket a tanuláshoz, a kisebbek személyes higiéniáját elhanyagolták.

Az ítélet nem jogerős, mivel azzal szemben az ügyész súlyosításért, míg a vádlottak enyhítésért jelentettek be fellebbezést.