Börtönbüntetést kapott az a 2 férfi, akik barátjukat lopták meg

Az Esztergomi Járásbíróság a 2021. február 17.  napján tartott tárgyaláson lopás bűntette miatt a különös visszaesőnek minősülő elsőrendű vádlottat 3 év 5 hó börtönbüntetésre, 3 év közügyektől eltiltásra, 16.950 forint vagyonelkobzásra, a lopást segítő másodrendű vádlottat 2 év 2 hónap börtönbüntetésre, 3 év közügyektől eltiltásra, 16.950 forint vagyonelkobzásra ítélte.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a kihirdetéskor jelenlévő vádlott és a védők fellebbezést jelentettek be.

A megállapított tényállás szerint az első- és a másodrendű vádlottak egymással barátságban álltak, a másodrendű vádlott gyerekkora óta ismerte a sértettet. A vádlottak 2019. nyarán többször is jártak a sértett nyergesújfalui albérletében, a sértett és annak élettársa társaságában. A vádlottak az ilyen alkalmak során megtudták a sértett munkabeosztását, valamint a lakásban található tárgyakat is látták. A két férfi 2019. augusztus 21-én kora reggel elhatározta, hogy mivel nincs pénzük, ezért a sértett lakásából fognak ellopni néhány dolgot, amiket eladnak.

A vádlottak még aznap reggel megjelentek a lakásnál, az elsőrendű vádlott a zárt ajtónak többször nekiment, amitől az bedőlt. Az elsőrendű vádlott bement a lakásba, a másodrendű vádlott pedig a lépcsőházban figyelte, hogy jön-e valaki. A férfi a lakásból elvitte ismerőse játékkonzolját a hozzá tartozó kábelekkel, kontrollerrel, valamint 11 játékkal, összesen mintegy 150.000 forint értékben, továbbá a sértett élettársának 33.900 forint értékű karóráját.

A vádlottak ezután a másodrendű vádlott egyik ismerőséhez mentek, akiről a férfi tudta, hogy játékkonzolt vásárolna. A konzolt és a játékokat kipróbálásra a férfinél hagyták, aki azokat kölcsönadta egy ismerősének. A tárgyakat a nyomozóhatóság lefoglalta, így a karóra kivételével minden visszakerült a sértetthez.

A kihallgatás során az elsőrendű vádlott valótlanul azt állította az őt kihallgató nyomozónak, hogy a lopás bűncselekményét egy barátja javaslatára közösen követték el oly módon, hogy a bezárt ajtót ő maga döntötte be vállával, majd a lakásba a barátja ment be és hozott ki jogtalan eltulajdonítás végett értékkel bíró tárgyakat. Az elsőrendű vádlott a valótlanul bűncselekmény elkövetésével vádoló állításokról – az őt kihallgató nyomozó figyelemfelhívását követően – beismerte, hogy azok valótlanok voltak, valótlanul kívánta őt gyanúba keverni.

A 2 ügyet a bíróság az ügyészség indítványára egyesítette.