Felfüggesztett börtönbüntetést kapott a csaló

A sértett 2019. márciusában a Facebook közösségi oldalon, egy zárt csoporton keresztül ismerte meg a vádlottat, akivel hajóalkatrészek beszerzéséről állapodott meg. A vádlott messengeren árajánlatot küldött a sértettnek, majd másnap személyesen is megjelent nála és az alkatrészek előlegeként átvett 40.000,- Ft-ot. Ezt követően még 300.000,-Ft készpénzt adott át és további 100.000,-Ft-ot utalt a sértett a vádlott bankszámlájára.

A vádlott azzal a valótlan ürüggyel, hogy a megrendelt árut ugyan már kifizette, azonban annak teljes vételárához további 100.000,-Ft-ra van szüksége, amelyet nem tud megelőlegezni, újabb 100.000,-Ft-ot kért a sértettől. A vádlott az alkatrészt nem szállította le a sértetteknek.

A vádlott 2019. májusában egy jetski megvásárlása ürügyén 120.000,-Ft-ot kért kölcsön a sértettől, majd azzal hitegette őt, hogy a pénzt visszafizeti, és egy 100.000,-Ft értékű hajócsavart is ajándékoz a sértettnek.

A fenti összegek átvételét követően a vádlott először azt állította a sértettnek, hogy kórházba került, ezért az alkatrészek beszerzéséhez további időre van szüksége, majd arra hivatkozott, hogy késedelmesen rendelte meg az árut, illetve inkasszót bocsátottak ki a számlájára, de néhány napon belül mindent beszerez. A vádlott valójában semmilyen intézkedést nem tett a hajó alkatrészek beszerzése iránt, ez eredetileg sem állt szándékában.

A bűncselekménnyel okozott kár 660.000,-Ft. A vádlott a bűncselekmény elkövetését beismerte.

Az Esztergomi Járásbíróság, 2020. szeptember 28. napján büntetővégzésében 1 év 4 hónap - 2 évre felfüggesztett – börtönbüntetést szabott ki a vádlottra és kötelezte őt az okozott kár megtérítésére. A végzés jogerős.